Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

11χρονος «οικονομολόγος» προτείνει τη λύση για το πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου χρέους


Μπορεί να μην είναι μία από τις πέντε προτάσεις (από τις 425 που υποβλήθηκαν) που διεκδικούν το βραβείο Γούλφσον για το καλύτερο σχέδιο ομαλής εξόδου χώρας-μέλους από την ευρωζώνη, είναι όμως μία από τις πιο ιδιαίτερες.


Ο λόγος για την πρόταση ενός 11χρονου Ολλανδού, ο οποίος παραθέτει το δικό του σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά και το «μυστικό» για να αποπληρώσει τους πιστωτές της.

Ο μικρός Jurre Hermans, ο οποίος δε δίστασε να αναμετρηθεί με κορυφαίους οικονομολόγους, έλαβε ειδική μνεία για την πρότασή του, την οποία κατέθεσε όταν ήταν 10 ετών.


Ο μικρός μαθητής τονίζει ότι έχει ανησυχήσει από την κρίση στην ευρωζώνη, την οποία χαρακτηρίζει μεγάλο πρόβλημα. Θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ και παραθέτει το σχέδιό του, στο οποίο έχει ζωγραφίσει και έναν δυσαρεστημένο Έλληνα...

Σύμφωνα με αυτό, όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιστρέψουν τα ευρώ τους στις τράπεζες και να πάρουν πίσω δραχμές. Τα ευρώ που έχουν συγκεντρώσει οι τράπεζες (τα οποία στο σχέδιο σχηματίζουν μία πίτσα ή μία κρέπα) πρέπει να τα δώσουν στην κυβέρνηση και εκείνη από την πλευρά της, πρέπει να δώσει από ένα κομμάτι της πίτσας στους δανειστές της.

Και τώρα το πιο έξυπνο κομμάτι της ιδέας (όπως λεει ο ίδιος ο Jurre). Όσοι Έλληνες επιχειρήσουν να κρύψουν ή να κρατήσουν ή να ματαφέρουν σε τάπεζες του εξωτερικού τα ευρώ τους (επειδή ξέρουν ότι οι δραχμές είναι νόμισμα μικρότερης αξίας) θα πληρώσουν πρόστιμο που θα αντιστοιχεί στη διπλάσια αξία των ευρώ που θα προσπαθήσουν να κρύψουν.

«Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται το ότι οι Έλληνες θα δώσουν πίσω όλα τα ευρώ τους και η κυβέρνηση θα μπορέσει να πληρώσει τα χρέη της. Ελπίζω η ιδέα μου να σας βοηθήσει» λέει ο μικρός μαθητής, σημειώνοντας ότι όταν αποπληρώσει τα χρέη της η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στην ευρωζώνη.


Πηγή : skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: