Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Έτσι γεννήθηκε η πρώτη παιδική χαρά του κόσμου


Μια ομάδα ιστορικών ανακάλυψε φωτογραφίες από τη πρώτη παιδική χαρά του κόσμου, η οποία χτίστηκε πριν από 90 χρόνια, και περιελάμβανε μια τσουλήθρα, κατασκευασμένη από μια γιγαντιαία σανίδα, χωρίς πλευρικά κιγκλιδώματα ασφαλείας.


Η πρωτόγονη παιδική χαρά κατασκευάστηκε το 1922 από τον Charles Wicksteed, ο οποίος εφηύρε και τη σύγχρονη μορφή της τσουλήθρας και έφερε την επανάσταση στο τρόπο που τα παιδιά έπαιζαν σε εξωτερικούς χώρους.

Το πρώτο πάρκο αναψυχής κατασκευάστηκε στο Kettering του Northamptonshire. Σύντομα, η καινοτόμα ιδέα του, έλαβε σάρκα και οστά και στις υπόλοιπες χώρε της Ευρώπης.

Ο πρώτος κατάλογος της εταιρίας Wicksteed κυκλοφόρησε το 1924 και παρουσιάζει τη πρώτη τσουλήθρα του κόσμου. Μάλιστα, στο κατάλογο σημειώνεται αξιοσημείωτα ότι παρά την έλλειψη εξοπλισμού ασφαλείας, δεν υπήρχαν ατυχήματα.

«Εάν η επιφάνεια της σανίδας δεν ήταν γυαλιστερή, τότε τα παιδιά δεν θα γλιστρούσαν προς τα κάτω. Η υποτιθέμενη φθορά των παιδικών ρούχων δεν λαμβάνει χώρα. Επιπλέον, τα παιδιά δεν φοβούνται να ανέβουν τη σκάλα και μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί ατυχήματα. Τα παιδιά τη λατρεύουν», αναφέρει η επιγραφή.

Το 1929, η τσουλήθρα του Wicksteed είχε γίνει το πιο δημοφιλές παιχνίδι των παιδιών. Ο ίδιος ο εφευρέτης, ανέπτυξε περαιτέρω την ιδέα του και πρόσθεσε υλικά, όπως χάλυβα και ξύλο, για να διασφαλίσει τόσο καλύτερα αποτελέσματα όσο και την ασφάλεια των παιδιών.








Δεν υπάρχουν σχόλια: