Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

Έτοιμο το νέο όπλο που θα διαλύει διαδηλώσεις!


Ευρύτερα γνωστό ως «ακτίνα πόνου», το νέο όπλο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα από τους επικεφαλής του Σώματος Πεζοναυτών των Η.Π.Α.. Πρόκειται για ένα ηλεκτρομαγνητικό οπλικό σύστημα που εκπέμπει ισχυρή θερμική ακτίνα σε απόσταση ακόμη και ενός χιλιομέτρου.


Το όπλο δημιουργήθηκε στο Αφγανιστάν, δεν έχει μέχρι στιγμής χρησιμοποιηθεί σε κάποια επιχείρηση και αποτελεί πλέον επίσημα μέρος του οπλοστασίου των Αμερικανών πεζοναυτών.

Το επίσημο όνομα αυτού είναι Active Denial System (στα Ελληνικά, Σύστημα Ενεργούς Απώθησης). Τοποθετείται σε όχημα και έχει ως στόχο κυρίως τη διάλυση μαζικών συγκεντρώσεων ανθρώπων, χωρίς να επιφέρεται θανάσιμος τραυματισμός.


Για την ανάπτυξη του «Συστήματος Ενεργούς Απώθησης», το Υπουργείο Άμυνας των Η.Π.Α. έχει δαπανήσει περίπου 120 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τώρα καταβάλλονται προσπάθειες να βγει και η φορητή έκδοση του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος, προκειμένου να μην είναι απαραίτητη η τοποθέτησή του πάνω σε άλλο όχημα.

Ήδη από τις 20 Αυγούστου του 2010 οι αστυνομικές αρχές του Λος Άντζελες είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν το όπλο σε σωφρονιστικό κατάστημα, στο πλαίσιο «επιχειρησιακής εκτίμησης».

Η δημιουργία του, πάντως, έχει ξεσηκώσει ποικίλες αντιδράσεις για ευνόητους λόγους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: